top of page

Συχνές Ερωτήσεις

01/

Πότε πρέπει να επισκεφτώ κάποιον ψυχολόγο;

Οι λόγοι για τους οποίους μπορεί να απευθυνθεί κάποιος σε ψυχολόγο είναι διάφοροι, είναι δυσκολίες στις οικογενειακές και διαπροσωπικές σχέσεις, δυσκολίες στον επαγγελματικό τομέα, ψυχοσωματικά συμπτώματα, έντονο άγχος και αγωνία, αναίτια φαινομενικά θλίψη, δυσκολίες στον ύπνο και πληθώρα άλλων δυσκολιών. Πιο γενικά μιλώντας, είναι καλό κάποιος  να αναζητήσει βοήθεια από ψυχολόγο όταν νιώθει ότι ο τρόπος που αντιμετωπίζει τα προβλήματα και τις δυσκολίες που προκύπτουν στη ζωή του δεν είναι πια επαρκής και λειτουργικός, όταν αισθάνεται ότι οι σκέψεις, τα συναισθήματα και οι συμπεριφορές του προς τον εαυτό του και τους άλλους δε τον βοηθούν να ζει ικανοποιητικά και ουσιαστικά τη ζωή του όπως θα ήθελε. 

02/

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα σε έναν ψυχολόγο, έναν ψυχοθεραπευτή και έναν ψυχίατρο;

Ο ψυχίατρος είναι γιατρός και μπορεί να κάνει διάγνωση και να χορηγήσει φαρμακευτική αγωγή, ενώ ο ψυχολόγος έχει σπουδάσει την επιστήμη της ψυχολογίας. Όσον αφορά την ψυχοθεραπεία, όποιος ειδικός ψυχικής υγείας (είτε ψυχολόγος είτε ψυχίατρος) έχει ολοκληρώσει εκπαίδευση σε κάποια ψυχοθεραπευτική προσέγγιση μπορεί να παρέχει υπηρεσίες ψυχοθεραπευτή. Η μέθοδος που ακολουθεί ο κάθε ψυχοθεραπευτής σχετίζεται με την εκπαίδευσή του. Υπάρχουν διάφορα είδη ψυχοθεραπείας όπως η συστημική-οικογενειακή προσέγγιση, η ψυχανάλυση, η γνωσιακή-συμπεριφορική, η υπαρξιακή, η προσωποκεντρική, κ.ά..

Οι βασικές σπουδές στην Ψυχολογία παρέχουν γενικές και ακαδημαϊκές γνώσεις και ενώ αρκούν νομικά στην Ελλάδα για να δουλέψει κανείς ιδιωτικά,  δεν αρκεί κάποιος να είναι ψυχολόγος για να δουλέψει ψυχοθεραπευτικά. Για να γίνει κανείς ψυχοθεραπευτής χρειάζεται να ακολουθήσει εξειδίκευση μετά το βασικό πτυχίο της ψυχολογίας ή της ψυχιατρικής, διάρκειας τουλάχιστον τεσσάρων ετών. Η εξειδίκευση αυτή περιλαμβάνει θεωρητική κατάρτιση, προσωπική θεραπεία και πρακτική άσκηση υπό εποπτεία. 

Από την άλλη, οι ψυχίατροι είναι οι μόνοι που έχουν τη νόμιμη άδεια της διάγνωσης του ψυχικού νοσήματος και της συνταγογράφησης φαρμάκων. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος ψυχικής υγείας είναι απαραίτητη η συνδυαστική αντιμετώπιση με ψυχοθεραπεία και φαρμακευτική αγωγή καθώς η τελευταία μπορεί να βοηθήσει στο να αποκριθούμε καλύτερα στην ψυχοθεραπεία. Είναι συνεπώς συχνά αναγκαία η συνεργασία ψυχολόγου και ψυχιάτρου προκειμένου ο ψυχίατρος να κρίνει ως προς το κομμάτι της διάγνωσης και της ψυχοφαρμακευτικής αγωγής.

03/

Πώς θα βρω τον ψυχολόγο που μου ταιριάζει;

Μερικές φορές η επιλογή εξαρτάται από τον λόγο για τον οποίο επισκέπτεται κάποιος έναν ειδικό, ενώ άλλες φορές είναι καθαρά θέμα προσωπικής προτίμησης. Κάποια κριτήρια επομένως είναι υποκειμενικά, ενώ άλλα είναι αντικειμενικά. Για παράδειγμα, είναι σημαντικό να φροντίζουμε ώστε ο ψυχολόγος που επιλέγουμε να έχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Αυτό σημαίνει ότι έχει αποφοιτήσει από ένα αναγνωρισμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Επίσης σημαντικό είναι να έχει κάποια ειδίκευση στο πρόβλημα που μας απασχολεί.

 

Συχνά πηγαίνει κάποιος σε κάποιον ειδικό για τον οποίο έχει ακούσει «τα καλύτερα λόγια». Δε σημαίνει όμως ότι αυτός που για κάποιον είναι ιδανικός θα είναι ιδανικός για όλους. Αυτό συμβαίνει διότι πολύ σημαντική στη ψυχοθεραπευτική διαδικασία είναι η θεραπευτική σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ θεραπευτή και θεραπευόμενου και όπως σε όλες τις ανθρώπινες σχέσεις κάποιοι άνθρωποι ταιριάζουν περισσότερο και κάποιοι λιγότερο. Ο κάθε άνθρωπος έχει επομένως τα δικά του μοναδικά υποκειμενικά κριτήρια σχετικά με το τι του ταιριάζει και τι όχι, σύμφωνα με τις προσωπικές του ανάγκες και επιθυμίες. Το πιο σημαντικό όμως είναι να καλλιεργηθεί μια σχέση εμπιστοσύνης και ασφάλειας και να νιώσει ο πελάτης ότι ο ειδικός είναι εκεί για αυτόν και μπορεί να τον βοηθήσει, μέσω μιας μη επικριτικής στάσης, με αποδοχή και νοιάξιμο. 

04/

Πόσες συνεδρίες θα χρειαστεί να κάνω;

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη απάντηση σε αυτό το ερώτημα γιατί εξαρτάται από τις ανάγκες του κάθε θεραπευόμενου. Ο αριθμός των συνεδριών εξαρτάται από το αίτημα του θεραπευόμενου, από την σοβαρότητα του προβλήματος, από τους θεραπευτικούς στόχους, από το βαθμό δέσμευσης του κάθε ατόμου και από άλλους σημαντικούς παράγοντες. Θεραπευτής και θεραπευόμενος από κοινού καθορίζουν τους στόχους και συναποφασίζουν σχετικά με τη διάρκεια και τη λήξη της θεραπείας. Σε κάποιες περιπτώσεις η θεραπεία έχει σύντομη διάρκεια, ενώ σε άλλες το χρονικό διάστημα είναι μεγαλύτερο.

 

Όλα τα παραπάνω εξαρτώνται βέβαια σημαντικά από τη δέσμευση του θεραπευόμενου και από το αν θέλει απλά να περιορίσει τα συμπτώματα που τον οδήγησαν στον ειδικό ή επιθυμεί μια εκ βαθέων αναζήτηση και κατανόηση του εαυτού του και των αιτιών που οδήγησαν στην εμφάνιση της δυσλειτουργίας. Ένας θεραπευόμενος μπορεί να επιλέξει να  σταματήσει  σε οποιαδήποτε στιγμή και φάση της ψυχοθεραπείας του, λαμβάνοντας και την ανάλογη ανατροφοδότηση από τον θεραπευτή του σχετικά με αυτά που δούλεψε και επεξεργάστηκε, τα δυνατά του σημεία, αυτά που έχει ακόμα να δουλέψει και να εξελίξει αλλά και πιθανές δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσει ξανά βάσει της πορείας του. 

 

Σε γενικές γραμμές η συμβουλευτική είναι μια πιο σύντομα σε διάρκεια μορφή θεραπείας, ενώ η ψυχοθεραπεία είναι πιο μακροχρόνια, πιο ενδελεχής και εις βάθος διαδικασία που χρειάζεται χρόνο, δέσμευση και προσωπική επένδυση για να μπορέσει να  καρποφορήσει. 

 

05/

Πόσο διαρκεί μια συνεδρία ψυχοθεραπείας και κάθε πότε γίνεται; 

Η κάθε συνεδρία διαρκεί 50 λεπτά και η συνηθέστερη συχνότητα είναι μία φορά την εβδομάδα σε προκαθορισμένο χρόνο. 

06/

Γιατί οι φίλοι και η οικογένεια δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τον ψυχοθεραπευτή;

Οι φίλοι ή η οικογένεια δεν είναι επαγγελματικά εκπαιδευμένοι να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα σας. Η συμβουλή των φίλων  είναι πολύ διαφορετική από τη συνεργασία με έναν ψυχοθεραπευτή. Πολλές φορές μπορεί να σας πουν αυτό το οποίο πραγματικά θέλετε να ακούσετε για να μην διαταραχθεί η σχέση σας ή θα σας δώσουν μια συμβουλή βασισμένη στη δική τους υποκειμενική άποψη και στις δικές τους προσωπικές εμπειρίες. Οι φίλοι και το οικογενειακό περιβάλλον αδυνατούν να παρέμβουν σε βαθύ επίπεδο, όσο καλή πρόθεση και αν έχουν. Ένας εκπαιδευμένος θεραπευτής μέσω του επιστημονικού του τρόπου θα σας βοηθήσει να βρείτε τις δικές σας απαντήσεις με το να σας βοηθήσει να διερευνήσετε τι είναι πιο βοηθητικό για εσάς και να καλλιεργήσετε πιο λειτουργικούς τρόπους διαχείρισης των θεμάτων που σας απασχολούν. 

07/

Τι ισχύει σχετικά με το Απόρρητο; 

Ο ψυχολόγος οφείλει να τηρεί απόλυτη εχεμύθεια για όσα μαθαίνει ή αντιλαμβάνεται κατά την άσκηση του επαγγέλματός του (νόμος 991/1979). Συνεπώς, βάσει του Κώδικα Δεοντολογίας ο ψυχολόγος είναι υποχρεωμένος να μην παρέχει σε τρίτους (οικογένεια θεραπευόμενου, κοινούς γνωστούς, κλπ.) καμία πληροφορία σχετικά με τον θεραπευόμενο του. Μοναδική εξαίρεση όπου το απόρρητο αίρεται αποτελεί η περίπτωση όπου ο θεραπευόμενος εκφράσει επιθυμία ή απειλή να βλάψει τον εαυτό του ή κάποιον άλλον. Εκεί ο θεραπευτής οφείλει να "σπάσει" το απόρρητο και να δράσει ανάλογα, προκειμένου να προστατεύσει τόσο τον πελάτη του όσο και άλλα πρόσωπα που ενδεχομένως να κινδυνεύουν.

bottom of page